Nieuws
24 april 2025
Ergens bij mijn vele verzamelingen kwam ik deze uitspraak tegen. Wat een mooie gedachte...
"All the world's problems can be solved in a garden."
Geoff Lawton
2 april 2025
Subsidie voor het vergroenen van je tuin
Als je aan de slag wil met het verduurzamen van je tuin, kun je bij je gemeente informeren naar subsidiemogelijkheden. Zes op de tien gemeenten geven woningeigenaren subsidie om hun tuin te vergroenen of klimaatbestendiger te maken. Bijvoorbeeld voor het afkoppelen van de regenpijpen van het riool. Inwoners kunnen het regenwater dan gebruiken in hun tuin. In andere gemeenten kan subsidie worden aangevraagd voor het aanleggen van een geveltuin. Sommige gemeenten helpen praktisch mee. In Amsterdam, Amersfoort en Apeldoorn rijden zogeheten 'tegeltaxi's' rond, die gewipte tegels gratis ophalen. Door het weghalen van tegels, 'tegelwippen', maken we ruimte voor bomen en planten. Vooral in de provincies Utrecht, Noord-Brabant en Limburg geven veel gemeenten subsidies voor het vergroenen van de tuin. De moeite waard om te onderzoeken. Scheelt toch weer in de kosten. En een groene tuin is sowieso beter. Voor jou en de natuur!
13 februari 2025
Bezoek eens een tuin!
Grauwe dag in februari. Mooi moment om alvast na te denken over een bezoek aan een tuin, straks in het voorjaar of de zomer. Een bezoek aan Tuin de Lage Oorsprong in Oosterbeek kan ik aanbevelen. Een prachtige tuin waar je volledig tot rust komt. Je kunt er ook bessen of bloemen plukken en bijzondere leimethoden voor fruitbomen ontdekken.
Voor het blad De Tuinliefhebber sprak ik Mariëlle Kempen: “Je stapt hier in een andere wereld, komt even helemaal los van de grote wereldproblemen. Bezoekers worden echt geraakt. Ik zie mensen weggaan met glimmende ogen. Dat doet me goed.” Maakt maar weer eens duidelijk wat groen voor een mens kan doen.
Een bezoek aan een tuin biedt ook altijd inspiratie voor de inrichting van een eigen tuin of voor het maken van een tuinontwerp.
Je leest het artikel dat ik schreef over De Lage Oorsprong op mijn website.
24 december 2024
Project Driebergen opgeleverd
Vandaag de eindpresentatie bij de klanten in Driebergen. Centraal staan het beplantingsplan en het voorstel voor harde materialen en verlichting. De klant gaat de voorstellen rustig bekijken, maar het project is hiermee grotendeels afgerond. In het voorjaar van 2025 start de aanleg. Voor de terrassen en paden wordt een hovenier ingehuurd. De rest gaat de klant stapsgewijs zelf aanleggen. Ik kijk uit naar het resultaat en ga het proces zeker volgen.
Ondertussen druk met een verhuizing naar Noord-Brabant. Op naar het nieuwe jaar en nieuwe klanten!
14 november 2024
Tweede fase project Driebergen
De klanten in Driebergen zijn enthousiast over het ontwerp dat ik voor hen heb gemaakt. Het gaat bij dit project om voor- en achtertuin, plus een zijtuin - de huidige oprit die bij de tuin wordt betrokken.
Ik heb me laten inspireren door de sluipdoor/kruipdoor-route achterin de tuin die je in een ‘andere wereld’ brengt. Deze 'doorgang' naar het achterliggende grasveld roept een gevoel op: geheimzinnig, spannend, verwondering, verrassend. Het laat me denken aan het kinderboek 'De geheime tuin', waarin weesmeisje Mary een verboden, verwaarloosde tuin weer tot bloei weet te brengen – en daarmee zichzelf. Er ontstaat een verstopte, bijzondere plek vol planten, bloemen en dieren die vriendschap, verbinding en geluk brengt. Een plek van verwondering, waarin alle elementen in harmonie bij elkaar komen en waarin mens en dier zich thuis voelen. Die sfeer wil ik ook in de tuin in Driebergen brengen. Die creëren we met weelderige, inheemse beplanting in verschillende hoogtes en met omhooggaande constructies met klimmende planten. Bij dit project werk ik samen met een beplantingsdeskundige die momenteel bezig is het met het beplantingsplan. Ik buig me nu over de harde materialen.
28 juli 2024
Steile Tuin in Park Sonsbeek bij Arnhem
Afgelopen week de Steile Tuin in Park Sonsbeek in Arnhem ontdekt. Wat een aangename verrassing. Kennelijk ben ik lange tijd niet in het mooie Sonsbeek geweest, want de tuin is in 1999 aangelegd toen het park na 100 jaar een flinke opknapbeurt kreeg.
De Steile Tuin is aangelegd op de plek van de voormalige 18e-eeuwse moestuin. Van de moestuin zijn aan de noord- en oostzijde grote delen van de tuinmuur bewaard gebleven, evenals de restanten van de plantenkas en de trappartij. De beide toegangshekken met bakstenen posten zijn 19de-eeuws.
De tuin is in meerdere terrassen opgebouwd, waarbij elke laag een eigen bloeikleur heeft. In de onderste geelgekleurde border stond de door mij geliefde Kirengeshoma palmata of Japanse wasbloem volop te bloeien. Geschikt voor halfschaduw en schaduw! Het is een plant die ruimte nodig heeft en 80 tot 100 cm hoog wordt.
Meer foto's vind je op mijn instagram.
6 juni 2024
Nieuw artikel: Moestuinieren bij landgoed Rhijnestein
Deze week ligt de nieuwe editie van het blad De Tuinliefhebber bij de abonnees op de deurmat. In het blad staat een artikel dat ik geschreven heb over de moestuin bij Landgoed Rhijnestein, gelegen aan de Kromme Rijn bij Cothen. Inwoners van Cothen kunnen een perceel van de moestuin huren. Ze moeten dan wel tuinieren zonder kunstmest of insecticidenspuit. Nieuwe gegadigden hebben geduld nodig. Er is inmiddels een lange wachtlijst.
Lees het volledige artikel in deze pdf.
De Tuinliefhebber is het blad van AVVN, het Algemeen Verbond van Volkstuindersverenigingen in Nederland. De Tuinliefhebber valt elk kwartaal op de mat bij leden van tuinclubs die zijn aangesloten bij AVVN en bij supporters van AVVN.
30 mei 2024
Ontwerpschets opgeleverd
Voor de klant in mijn eigen woonwijk heb ik de eerste fase afgerond. Inventarisatie, analyse, visie, moodboard en schetsontwerp zijn opgeleverd. Het huis ligt aan het water. Het verlagen van het vlonderterras naar waterniveau was voorafgaand de enige harde eis. Verder had ik de vrije hand. Het industriële interieur en de moderne smaak met rechte lijnen zijn leidend geweest bij het maken van het ontwerp. De klant was enthousiast over het eerste ontwerp (zie schets), waarin de vierkante vorm de basis was. Op verzoek heb ik daarna een aanpassing gedaan met meer gras voor de kinderen.
"Toen we je vroegen, hadden we nog geen idee. Gedurende de afgelopen maanden hebben we steeds meer onze gedachten kunnen vormen over hoe we de tuin willen inrichten." De klant wil de rest nu zelf invullen. Dat vind ik helemaal prima. Het wordt een combinatie van bestaande elementen en de vierkantvorm. Ik ben blij geholpen te hebben bij het denkproces en ben heel benieuwd hoe de tuin uiteindelijk gaat worden. Nu is er weer ruimte voor nieuwe opdrachten.
16 mei 2024
Indrukwekkend IJsland
Sinds deze week weer aan het werk, na een indrukwekkende reis door IJsland. Ik had al een paar decennia hoge verwachtingen van dit land, maar het is nog grootser dan verwacht. Echt een wonderschoon eiland. We vergaapten ons aan het ene na het andere bijzondere natuurverschijnsel. Ik voel me heel klein tegenover de grootsheid van deze natuur. En hoe goed we ons best ook doen als tuinontwerpers, de kunst van de natuurpracht zullen we nooit evenaren. Maar dat hoeft ook niet. Dan hebben we wat om naar uit te kijken en van te genieten. En natuurlijk kunnen we in het klein (de tuin) echt wel wat! :)
De schoonheid valt niet vast te leggen op een foto, maar we hebben het toch geprobeerd. Meer foto's vind je op mijn instagram
3 april 2024
Nederlander wil tuin wel vergroenen, maar weet niet hoe
Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders niet weten hoe ze hun tuin moeten verduurzamen. Terwijl ze de zorg voor de natuur in eigen omgeving wel belangrijk vinden. Velen zijn ook van mening dat iedereen met zijn eigen tuin moet helpen om de gevolgen van extreem weer op te vangen. Dat is de reden voor consumentenorganisatie Milieu Centraal om jaarlijks de Week van de Groene Tuin te organiseren. Met de week wil de organisatie Nederlanders inspireren de tuin te verduurzamen. Tijdens de week worden tips gedeeld over hoe de tuin klimaatbestendig te maken.
Als tuinontwerper van groene, natuurlijk tuinen ben ik blij dat deze week bestaat. Nederlanders bewust maken van de kansen die er zijn om met de eigen tuin bij te dragen aan een duurzame samenleving en biodiversiteit kan ik alleen maar toejuichen. Met mijn ontwerpen wil ik bijdragen aan groener en klimaatbestendiger tuinen. Veel bomen en planten, weinig verharding, gezonde bodem, opvangen van regenwater, toepassen van biologische planten en materialen - het zijn mijn uitgangspunten.
Kijk voor meer tips op weekvandegroenetuin.nl/tips.
29 februari 2024
Start-up moestuin Vollenhoven
Het lentenummer van De Tuinliefhebber is uit. Voor deze editie ging ik in het najaar op bezoek bij moestuin Vollenhoven in De Bilt. Pachters Heleen Eilander en Thomas Verdel blazen de oude moestuin nieuw leven in. Dat doen ze samen met mens en dier. Een bedrijf in opbouw, waar op ecologische wijze historische én moderne groenten, kruiden, bloemen en fruit worden gekweekt. Het moet zowel een productieve als mooie tuin worden.
De twee creëren een zeer divers bedrijf. Financieel drijft het op groentepakketten, bloemen plukken, restaurants en rondleidingen. In de toekomst komen er workshops en cursussen bij. “We willen laten zien dat op een ecologische manier verbouwen van groenten kan en waarom dat belangrijk is. De aanpak van Vollenhoven is een voorbeeld van hoe de toekomstige landbouw moet zijn.” Ook komt er een winkeltje voor eigen producten. Thomas en Heleen denken verder na over een theetuin waar je wat kunt eten en drinken. Dan wordt het een plek waar je in alle rust kunt genieten van de mooie tuin.
Lees het artikel op deze pagina of download de pdf
8 februari 2024
Aan de slag met een nieuwe opdracht
Lekker bezig met een tuinopdracht. Voor een tuin van nieuwe bewoners in mijn eigen woonwijk. Hoe fijn is dat. :)
We beginnen natuurlijk met een analyse van de situatie. Alleen dan kun je de ruimte en de mogelijkheden goed onderzoeken. De tuin ligt aan het water. Dat maakt het weer een heel nieuw project. Spannend en leuk!
30 november 2023
17e-eeuwse moestuin tot leven gewekt
Dat de rijken vroeger de prachtigste plekken wisten te vinden, bewijst Kasteel Doorwerth maar weer. Mooi om te zien hoe tientallen vrijwilligers het landgoed in ere herstellen en onderhouden. De vele bezoekers maken duidelijk dat het erg geliefd is. Niet alleen vanwege het kasteel, maar ook door de historische moestuin die goed laat zien hoe het vroeger was.
Voor het blad De Tuinliefhebber van AVVN mocht ik een artikel schrijven over deze moestuin en sprak hiervoor met gepassioneerd tuinbaas Hans van Leeuwen.
Je leest het artikel in deze pdf.
9 november 2023
Inspiratie: Stoel neemt stelling in Centraal Museum
Expositie 'Stoel neemt stelling' in het Centraal Museum in Utrecht is erg boeiend. Met echte klassiekers (prachtig geëxposeerd) en natuurlijk ook vele nieuwe ontwerpen. Waarvan The Wiltshire Chair mijn favoriet is. In deze stoel van Alice en Gavin Munro komen natuur, kunst, wetenschap, tuinbouw en vormgeving samen. Het proces begint met het snoeien van jonge boomtakken die over speciaal gemaakte vormen groeien. Gaandeweg worden de takken aan elkaar geënt zodat ze groeien tot een object: een stoel. Zodra de stoel de gewenste maat heeft, wordt hij afgezaagd en kunnen de nieuwe takken opnieuw uitgroeien tot een volgende stoel. Dit groeiproces duurt zes tot negen jaar. Je zou de stoel kunnen zien als organische 3D-print.
Meer foto's vind je op mijn instagram
12 oktober 2023
De Ommuurde Tuin bij Renkum: oase van rust
Vlakbij Renkum, op het mooie Landgoed Oranje Nassau’s Oord, ligt verscholen achter een oude muur een bloeiende biologische tuinderij. Binnen vind je een oase aan rust, terwijl er altijd volop bedrijvigheid is. “Met een fijne club mensen hebben we hier een mooie tuin kunnen creëren.”
Voor het blad De Tuinliefhebber van AVVN mocht ik een artikel schrijven over deze historische tuin van Koning Willem III.
Je leest het hier: www.avvn.nl/de-tuinliefhebber/de-ommuurde-tuin
24 augustus 2023
Aan de slag
We hadden een fijne vakantie in Noord-Spanje. Dagtochten in Asturië, Baskenland en Navarra maakten het lekker afwisselend. Gelukkig hadden we prima weer, wat deze zomer niet in alle Europese landen het geval was...
Fijn om op terug te kijken, maar ook heerlijk om weer aan de slag te gaan met tuinopdrachten. De eerste afspraken staan gepland. Ik heb er zin in!
Meer foto's vind je op mijn instagram
foto: Hans Eras Photography
13 juli 2023
Het groeit en groeit in Lunetten
Op een wat druilerige julidag bezocht ik de tuin in Lunetten. Het groen begint zijn werk te doen. Je kunt al voelen hoe mooi omsloten het over een jaar of twee zal zijn. Planten hebben altijd even de tijd nodig om op gang te komen en te settelen.
Ik ben heel blij met het resultaat. De klant gelukkig ook. Hij is net zo tevreden als poes Willy. Ze is met regelmaat knorrend in de tuin te vinden. Dat maakt mij natuurlijk extra blij. :)
Meer foto's vind je op de pagina van de tuin in Lunetten.
16 juni 2023
Sculpturaal denken met de natuur
Op 1 juni had ik het voorrecht een boeiende Garden Masterclass van Luc Engelhard te mogen volgen. Cadeautje aan mezelf. Blijven leren is belangrijk, hè?
In Kockengen heeft de tuinkunstenaar van het ‘sculpturaal denken met de natuur’ een droomlocatie gecreëerd met zijn buitenlaboratorium Spengen. Ontworpen naar het omringende landschap, alsof het altijd al zo was. De harde materialen zijn op een heel eigen manier toegepast. Steeds ingetogen en met oog voor detail. Alles in balans. Een boeiende ontmoeting van materialen met de textuur van planten. Het was een feestje om daar een tijdje vrij rond te mogen dwalen. Luc adviseerde ons vooral naar het werk van architecten te kijken. Dat gaan we zeker (extra) doen.
Meer foto's vind je op mijn instagram
4 mei 2023
In Lunetten steekt het groen voorzichtig de kop boven de grond
Afgelopen week ontving ik nieuwe beelden van de tuin in Lunetten. Het groen begint te groeien. Het terrasje heeft een paar stapstenen gekregen.
Poes Willy voelt zich duidelijk thuis in de tuin. De stenen muur/bank komt goed tot zijn recht. :) Heel benieuwd hoe het deze zomer zal zijn als alles verder is gegroeid en bloeit.
23 april 2023
Gezonder met een groene tuin
Goed nieuws: onderzoek wijst uit dat meer groen in de tuin grote invloed heeft op de gezondheid en het welzijn van de bewoners. Het onderzoek maakt duidelijk dat het hebben van een tuin gepaard gaat met minder gezondheidsklachten. Dit positieve effect wordt nog groter als flink wat groen in de tuin aanwezig is.
Nóg een reden om voor meer groen in de tuin te kiezen. Niet alleen voor het klimaat en de biodiversiteit is een groene tuin belangrijk. Het is ook goed voor onze eigen gezondheid. Ik zeg doen! Laat mij je helpen een mooi ontwerp te maken voor een tuin met veel groen.
Bron: Nature Today
6 april 2023
Week van de Groene Tuin: doe jij ook mee?
Het is de Week van de Groene Tuin. Tijdens deze week gaan we samen zoveel mogelijk tuinen, balkons en straten (verder) vergroenen en verduurzamen. Doe jij ook mee?
Voor het vergroenen van de tuin hebben we de volgende zeven tips:
- Ontsteen je tuin
- Geef je tuin een gezonde bodem
- Plant en zaai
- Stimuleer de biodiversiteit
- Maak je omgeving klimaatbestendig
- Voorkom plagen en onkruid
- Duurzaam onderhouden, inrichten en gebruiken
Kijk op weekvandegroenetuin.nl voor meer uitleg, informatie en ideeën.
Met een groene tuin ben je beter voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering, zoals hitte, droogte en meer neerslag. In een groene tuin voelen vogels, egels en insecten zich goed thuis. Een tuin vol leven is niet alleen leuk om naar te kijken, maar ook nuttig. De diertjes helpen je tuin gezond en vrij van plagen te houden. Met verschillende soorten beplanting zorg je voor voedsel, schuilplekken en nestmogelijkheden.
Maar veel groen in de tuin is gewoon ook ontzettend mooi! Vind je niet? Ga ook aan de slag met het vergroenen van je tuin. Ik kan je helpen door een mooi en passend ontwerp te maken voor jouw tuin. (beeld: ai.cam.eras)
12 januari 2023
Inspiratie: Giuseppe Penone in Museum Voorlinden
Vakantie en musea gaan goed samen. Een museumbezoek biedt bewust én onbewust inspiratie. Samen met een vriendin bezocht ik afgelopen week Museum Voorlinden. Dit museum is altijd de moeite waard. De expositie van Giuseppe Penone maakte indruk op ons. De Italiaanse kunstenaar toont met zijn sculpturen, grote installaties en intieme kunstwerken telkens de onlosmakelijke band tussen mens en natuur. Holle boomstammen worden, geplaatst op een rij, bijna een grote wandelende tak. Hij laat je de schoonheid zien van de natuur, die je dagelijks omringt, maar vaak niet bewust waarneemt. De mens is onderdeel van die natuur.
Een tuin is net een natuurgebied, maar dan in het klein. Door tegels eruit te wippen, met bomen en planten de tuin een paradijs voor vogels, vlinders en bijen te maken en de boel een beetje de boel te laten, geven we de natuur de ruimte verder te groeien.
Meer foto's vind je op mijn instagram
4 november 2022
Tuinontwerp 'Lune' in uitvoering!
In Lunetten wordt hard gewerkt. Vandaag nam ik een kijkje terwijl Matthijs van Een Groene Zaak aan de slag was met het plaatsen van de pergolapoorten. Het schiet al aardig op en het wordt precies zoals ik het heb bedacht.
De stenen muur is mooi geworden. Vrijwel alle bestaande tegels waren nodig om hem te bouwen. De maanvormige borders staan er strak in met cortenstaal. Volgende week wordt gravier d'or op de paden en op het terras gelegd. Dan gaan ook de planten erin. Kan de klant vanaf komend voorjaar genieten van zijn nieuwe tuin.
Meer foto's vind je op mijn instagram
30 september 2022
Verborgen parel: binnentuin Buitenplaats Doornburgh
Het park bij Buitenplaats Doornburgh had ik al vaker bezocht. Heel mooi gelegen vlak langs de fantastische Vecht. Fijn om even doorheen te wandelen. De binnentuin van Doornburgh blijkt een verborgen parel, op dit moment in prachtige herfsttooi. Heel fijn om te zien hoe de siergrassen hier zo goed samenkomen met mooie (hoge) vaste planten - op hun best in dit jaargetijde. Hier moet ik in het voorjaar zeker terugkomen. Het bezoek aan de tentoonstelling 'Vorm aan de Vecht' was ook erg de moeite waard.
Meer foto's vind je op mijn instagram
23 september 2022
Cursus Biodivers Ontwerpen afgerond
Gistermiddag had ik de laatste les van de cursus Biodivers Ontwerpen aan de OntwerpAcademie. Een boeiende cursus boordevol kennis over planten waar bijen, vlinders, libellen en kikkers graag op af komen. Insecten zijn heel belangrijk voor het goed functioneren van ons ecosysteem. Wist je dat maar liefst tachtig procent van alle planten op aarde voor de voortplanting afhankelijk zijn van de bestuiving van de bij?
Het is daarom belangrijk om bij het inrichten van tuinen en parken te kiezen voor planten waar voor bijen en vlinders veel te vinden is. En dan gaat het niet alleen om stuifmeel en nectar. Ze hebben ook plekjes nodig waar ze kunnen nestelen of overwinteren. Bij het ontwerpen van een tuin gaat het wat mij betreft niet alleen om een mooie, groene buitenruimte waar de bewoner zich goed thuis voelt. Ik probeer de tuin ook diervriendelijk in te richten. Daar houd ik rekening mee bij het selecteren van de planten.
8 september 2022
Onverwachte parels in Friesland
Laatst gingen we spontaan een weekend naar Friesland. We kwamen terecht in Beetsterzwaag. Wie kent het niet? Daar bleken de prachtigste landgoederen te liggen, met enorme en mooie tuinen. Ook kwamen we een historische tropische kas tegen. Die mochten wij vóór openingstijd al even bezichtigen. Voor tuinontwerpers gaan deuren open. :)
Mijn hartje ging natuurlijk sneller kloppen van de mooie boomvaren. Maar er was meer interessants te zien. Ik zag bijzondere planten die ik nooit eerder zag. Natuurlijk ging vanuit het winkeltje iets mee in de tas. Tulpenbollen (Tulipa tarda), biologisch geteeld, die ik uiterlijk in december in de grond moet stoppen. Dan kijk ik uit naar het vroege voorjaar. Kleine, gele tulpen zorgen dan voor een herinnering aan een fijn weekend en een bezoek aan een bijzondere plek. Het enthousiasme waarmee vrijwilligers de tropische kas in Beetserzwaag open en toegankelijk houden, was hartverwarmend. Ik moest zeker de folder meenemen en nog eens online kijken naar de kas. Zo gezegd, zo gedaan.
Meer foto's vind je op mijn instagram
25 augustus 2022
Ontwerp voor de tuin in Lunetten is klaar
Het ontwerp voor de tuin in Lunetten is klaar! Ik heb me laten inspireren door de maanvorm van de 'lunetten', de vestingwerken waarnaar de wijk in Utrecht is vernoemd. Het levert de ronde, organische vormen op waarnaar de klant op zoek is. Het wordt knus onder de pergolapoorten tussen het groen. :)
De klant is erg enthousiast over het ontwerp. "Dat had ik zelf nooit kunnen bedenken. Ik vind het heel mooi." Nu op zoek naar een hovenier voor de realisatie. Ik kan alvast na gaan denken over de beplanting.
18 augustus 2022
Tuin in Boxmeer in zijn tweede zomer
Ook in Boxmeer zijn ze blij met hun tuin. "De tuin is supermooi. We genieten elke dag", krijg ik als antwoord als ik vraag hoe het met de tuin gaat. Heel fijn om te horen.
De tuin is in zijn tweede zomer en de planten doen het goed. De meeste staan in volle glorie te groeien en bloeien. De bewoners hebben de tuin helemaal zelf aangelegd op basis van mijn ontwerp. Dat hebben ze heel knap - en ook heel strak - gedaan vind ik.
Meer foto's vind je op mijn instagram of op deze webpagina.
5 augustus 2022
Tevreden klanten in Utrecht
Gisteren en vandaag heb ik de tuinen in Utrecht-Lombok en Utrecht-Terwijde bezocht. Mooi om te zien dat de planten goed aanslaan en flink aan het groeien zijn. Fijn ook dat de bewoners zo tevreden zijn met hun nieuwe tuin. "We blijven nu veel vaker thuis in het weekend", zei de bewoonster in Lombok. De Terwijde-klanten vonden het fijn dat ik langskwam. "We zijn trots op de tuin en wilden hem aan je laten zien." Dat maakt mij alleen maar meer trots natuurlijk. :)
21 juli 2022
Botanische tuin in Edinburgh, Scotland
Ook in het buitenland moet ik me natuurlijk - al is het maar even - in het groen begeven. In Schotland hoef je dan niet ver te zoeken. Ook in de grote stad niet.
Op een iets te warme dag (29 °C) gingen we naar de Botanic Garden Edinburgh. Daar zag ik veel moois. Te veel om op te noemen. De rotstuin en de varen maakten extra indruk op me.
Meer foto's vind je op mijn instagram.
14 juli 2022
Inspiratie: Antony Gormley bij Museum Voorlinden
Inspiratie opdoen kan altijd goed bij een museum. Museum Voorlinden is een van mijn favoriete musea in Nederland. De vaste collectie alleen al is geweldig (Skyspace van James Turrell een topper!), maar het museum ligt ook in een prachtige omgeving en de tuin van Piet Oudolf maakt het helemaal compleet. Via de grote ramen heb je vanuit het museum prachtig zicht op de groene buitenwereld. Het lijken net grote, levende schilderijen.
De huidige expositie met altijd intrigerend werk van Antony Gormley maakte een bezoek zeer de moeite waard. De tocht door bos en duingebied, op zoek naar meer van zijn beelden, vonden wij erg plezierig. Een van die beelden staat in het water, werkelijk betoverend.
Meer foto's zijn te vinden op mijn instagram.
7 juli 2022
Vijver brengt leven in de tuin
Een vijver brengt altijd leven in een tuin. Zelfs in mijn mini-vijver wonen kikkers en padden. De waterlelie verrast me elk jaar met een enkele bloem. Daar word je toch gelukkig van? :)
30 juni 2022
Heemtuin Leiderdorp: lusthof voor mens en dier
Afgelopen dinsdag op excursie naar de Heemtuin Leiderdorp. Onderdeel van de cursus Biodivers Ontwerpen van de OntwerpAcademie. We waren onder de indruk van deze wonderschone plek, waar nu vele planten volop staan te bloeien. Niet alleen een genot voor insecten, amfibieën en andere dieren, ook wij werden er erg enthousiast van.
Docent Wankja Ferguson wees ons op de vele bijzondere, inheemse planten. Glaskruid, Kale jonker, Blauwe knoop, Wilde wijt, Bont kroonkruid en Wilgenroosje, om er een paar te noemen. Ook zagen we mooie exemplaren van de Koningsvaren (foto). Daar word ik natuurlijk sowieso blij van.
Meer foto's zijn te vinden op mijn instagram.
23 juni 2022
Aan de slag met een nieuwe tuin
"Het mag wel wat spannender. Ik wil meer groen en kleur", zegt mijn nieuwe klant. De tuin in Utrecht-Lunetten is lange tijd geleden aangelegd. De energie is er inderdaad wel uit. Meer groen is mij op het lijf geschreven, dus ik ga heel graag aan de slag met het maken van een nieuw ontwerp voor deze kleine tuin. Te beginnen met een analyse van de situatie.
10 juni 2022
Tuin Lombok in aanleg
Gisteren ontving ik de eerste foto's van de tuin in Utrecht-Lombok. Het heeft door corona wat langer geduurd, maar nu begint de aanleg op te schieten. En groen is hij zeker!
"We zijn superblij met de tuin. We zitten er al vaak. Ook het uitzicht vanuit huis is fijn." Tevreden klant, tevreden ontwerper.
26 mei 2021
Schetsen tijdens Gardenista
De OntwerpAcademie staat met de SchetsKeet op Gardenista, groenfestival in Laag Zuthem (bij Zwolle). Vandaag heb ik een uurtje mogen schetsen voor enkele bezoekers. Ze zochten me op in de Keet met vragen over de inrichting van hun tuin. Die varieerden van: hoe richt ik een nieuw perceel bij mijn natuurtuin in, wat doe ik met de compleet nieuwe tuin bij mijn toekomstige huis op een eilandje in Groningen, tot hoe maak ik van mijn stadstuin in Utrecht een groene oase met veel bloeiende borders. Erg leuk om in korte tijd klanten op een eerste ontwerpidee te brengen.
9 december 2021
Tips voor het vergroenen van je tuin
Een groene tuin heeft weinig onderhoud nodig. Stichting Steenbreek zet in deze film zes perfecte tips op een rij voor het vergroenen van je tuin. En maakt duidelijk waarom dat belangrijk is. Ik gebruik deze zes tips graag bij een ontwerp voor jouw tuin.
- Vervang overbodige tegels door groen
- Vang regenwater op
- Kies planten die weinig onderhoud nodig hebben
- Maak een groene schutting, heg of groen dak
- Plant een boom
- Laat plantenresten liggen
14 oktober 2021
Utrecht weer wat groener
‘Het belang van natuur is voor de Nederlander kraakhelder. Maar de Nederlander kan zelf geen natuur aanleggen. Daarvoor is een stevige overheid nodig’, zegt Natuurmonumenten.
Toch kunnen we ook zelf wat doen. Minder tegels en meer groen in onze steden en tuinen bijvoorbeeld. Met dat uitgangspunt ontwierp ik een tuin voor bewoners in Utrecht. Komende maand wordt de tuin aangelegd. Zo krijgen we weer een beetje groen in de stad erbij!